Cepat sungguh masa berlalu dari
tahun ke tahun. Dari zaman kanak-kanak,
ke zaman remaja dan seterusnya menginjak ke zaman dewasa. Begitu cepatnya masa meninggalkan kita dengan
sejuta kenangan dan nostalgia. Rindu
saat itu. Tambah rindu apabila Ramadhan
ini datang membawa pelbagai kenangan - yang rasanya begitu mengimbau dan
mengusik jiwa.
Aku anak ke-6 dari 8 beradik
semuanya. Kiranya kalau yang perempuan,
aku adalah anak perempuan paling kecil sekali.
Jadi, tidak hairanlah kalau aku agak ‘manja’ dengan kakak-kakak dan juga
dua orang abangku. Dua lagi adik di
bawahku adalah lelaki. Namun, manja anak
lelaki ini tidak sama dengan manjanya anak perempuan. (Hehehe…, kiranya aku ni perasan juga la..)
Ramadhan adalah hari-hari yang
paling menyeronokkan bagi budak kampong seperti aku. Yalah, masa bulan Ramadhan seperti inilah
selalunya emak akan menyediakan juadah yang sedap-sedap. Sebenarnya emak (arwah emak – meninggalkan
aku pada awal tahun 2006. Al-Fatihah
buat arwah bonda yang begitu kami sayangi), seorang yang pandai memasak. Emak juga suka menyediakan menu-menu baru
yang dipelajarinya dari jiran tetangga atau sesiapa saja yang mengajarnya
secara tidak langsung.
Emak paling suka buat kuih
Limas. Setiap kali puasa, Limas pasti
jadi menu utama keluarga. Arwah Pak
(mengikuti jejak emak 2 tahun selepas itu), selalu saja minta emak menyediakan
kuih Limas untuk dikongsi ke surau. Maka
kamilah (aku suka tengok-tengok dan kacau saja sebab ada kakak 3 orang yang
rajin tolong emak) yang membantu emak menyediakan keronsang (bekas daripada
daun pisang). Aku seronok sekali bila
emak mengait daun Pisang Abu, melayurnya dengan api yang disediakan di tepi
rumah dan seterusnya membuat sama-sama keronsang kuih limas. Tangan emak memang cekap. Bekas limas yang sediakan cantik-cantik. Sama sahaja bentuknya walaupun tidak ada
ukuran dibuat.
Kuih Limas ini sudah menjadi menu
wajib keluarga. Bukan sahaja bulan
puasa, kalau bukan puasa pun emak suka sangat menyajikannya untuk kami. Selain limas, emak suka juga buat nasi
kerabu. Seronoknya bila emak menydiakan
bahan-bahan untuk nasi kerabu. Aku tidak
tahu kenapa, nasi kerabu emak sememangnya sedap. Tapi, kalau hari ini orang suruh aku buat
nasi kerabu seperti yang emak sediakan – memang aku tak tahu. Macam mana aku nak tahu menyediakan semua itu
kerana zaman kanak-kanak dan remaja aku jarang memberi tumpuan kepada apa yang
emak buat. Seperti yang aku katakana,
aku ada tiga orang kakak dan merekalah yang lebih mewarisi bakat memasak yang
emak ada terutama sekali Nyah (kakak sulungku yang pastinya rapat dengan emak
dan kerap mencuir-curi resepi emak yang sedap-sedap).
Sebenarnya bagi kami keluarga
kampong ini, bulan puasa adalah bulan yang dinanti-nanti. Masa inilah Pak akan menyembelih ayam untuk
kami sekeluarga terutama pada awal dan akhir Ramadhan. Aku suka sekali bila Pak bagi tahu, “Jah..,
sat lagi tolong Pak pegang ayam. Nak
sembelih”. Maka, tahulah aku menu utama
kami hari itu adalah rendang ayam kampong yang akan disediakan oleh emak. Paling seronok adalah ketika aku dan
adik-adik sama-sama ‘mengejar’ ayam untuk disembelih. Selalunya emak akan menyediakan beras sebagi
umpan memudahkan ayam-ayam peliharaan emak ditangkap. Berkiuk-kiuk bunyi ayam sebaik sahaja berjaya
ditangkap dan dikurung dalam serkap (dibuat daripada buluh). Selalunya ayam
lain yang sepatutnya dikorbannya tetapi ayam lain pula yang disembelih sebab
sukarnya untuk menangkap ayam-ayam emak yang lari sekeliling kampong apabila
dikejar kami tiga beradik.
Kerja-kerja untuk menyediakan rendang
ayam tidak berhenti setakat itu sahaja.
Sebaik disembelih, semua ayam perlu pula dicelur untuk memudahkan
bulu-bulunya dibuang. Selepas dicelur,
perlu pula dilayur sedikit bagi membuang semua bulu halus yang ada. Seronok juga bila dikenang saat-saat
ini. Tapi selalunya, aku memang antara
yang malas nak tolong bab-bab ini sebab makan masa yang lama dan sangat
merenyahkan. Emak sebenarnya sangat rajin. Semua bahan-bahan untuk rendang akan dimayang
halus (dulu mana blander, yang ada cuma lesung batu dan selalunya emak akan
menumbuk semua bahan termasuk cabai dengan lesung batu atau digiling dengan
batu penggiling). Rendang ayam ini akan
dimasak emak dalam kuali besar di tungku khas luar rumah. Seronoknya masa mengacau sambil menunggu
rendang ayam masak. Baunya yang semerbak
(wangi dengan bau serai, lengkuas, daun kunyit dan kerisik) kadang-kadang
menggugat juga puasa aku zaman kanak-kanak.
Hidangan ayam rendang emak sememangnya dinanti-nanti. Tapi selalunya bila makan emak akan
menyiat-nyiat daging ayam dan dimasukkan ke dalam pinggan aku (aku jenis yang
lambat dan tidak suka berebut-rebut – jadi emak yang selaunya ambil dan
letakkan dalam pinggan). Seronok
sungguh masa itu, tambahan pula semasa
berhadapan dengan makanan Pak akan memberi tazkirah pendek sebelum
berbuka puasa. Kata-kata Pak sememangnya
menjadi kenangan buat kami,
“Alhamdulillah, syukur. Sat
sangat kita posa ni, dah habis sehari dah”. “Posa ini bukanya lapo sangat
pun. Sat jer., tido, main dah maghrib. Ni dah habis makan kita Jemaah
sama-sama. Sat lagi Bis dengan Man
bentang sejadah.” (Yei! Syoknya nama aku
tak kena sebut. Hehehe). “Alhamdulillah. Dah cukup sebulan posa. Doalah moga tahun depan kita boleh posa
lagi.” Allahu.., rindunya pada kenangan
itu.
Satu lagi menu emak yang sedap,
yang jadi kenangan kami adik-beradik adalah sup ikan. Sedapnya bila emak menyediakan sup ikan untuk
kami sekeluarga. Aku sampai hari ini pun
tak tahu bagaimana emak boleh menyediakan sup ikan yang sedap. Tidak pula aku
tahu apa resepi dan bahan-bahan yang emak sediakan. Apa yang aku tahu, aku suka bila emak buat
sup ikan sebagai sajian untuk keluarga. Selalunya apabila emak ke pekan Kuala Kangsar
(kami orang Perak sebut Pekan Kuala), emak tidak akan lupa beli beberapa ketul
ikan (aku tak tahu ikan apa tapi yang pasti bukan isi ikan – kepala dan juga
bahagian ekor). Ikan itulah yang emak
akan sediakan sebagai sup. Sedapnya sup
ikan emak sampai sekarang terasa enaknya.
Baunya semerbak dengan serai yang dititik serta beberapa herba lain yang
emak akan tumbuk atau giling halus.
Selalunya sup ikan ini akan jadi rebutan semua dan yang ini aku tidak
perlu menunggu emak atau Pak letakkan ke dalam pinggan aku ketika makan.
Paling seronok lagi seminggu nak
raya. Emak sangat rajin buat kuih bakar
(Kuih bangkit), kuih baulu, kerepek pisang dan juga kuih tiram. Seronoknya bila emak kata hari ini kita buat
kuih. Rasanya macam nak melompat tinggi-tinggi. Paling syok bila kena pukul telur dalam
pasu. Habis lenguh tangan-tangan. Tapi paling tak seronok kena tunggu api masa
bakar kuih baulu dan kuih bangkit. Mak
bakar kuih dalam tin atau periuk lama. Bukan
guna oven macam sekarang. Guna sabut
atas dan bawah. Kalau terlebih sabut dan
terbesar api, kuih cepat hangit. Inilah
bahagian aku dan adik-adik masa buka puasa.
Kadang-kadang kami curi-curi makan masa emak tidak nampak (hihihi… hari
itu selalunya puasa kami tiga beradik ke laut.
Masing-masing simpan rahsia jangan cerita pada emak atau Pak. Kalau tidak masa berbuka kami kena duduk jauh
daripada hidangan. Tak boleh makan
sehingga habis semua orang berbuka!!).
Hari bakar lemang juga adalah
hari yang sangat meletihkan. Macam-macam
kerja kena buat dari awal pagi hinggalah ke Maghrib. Tapi dalam ramai-ramai, emak dan Nyahlah yang
paling letih. Abang-abang aku dan Pak
selalunya bahagian bakar lemang sahaja.
Tunggu dan jaga api, jangan
sampai lemang mentah atau terlalu garing.
Emak, Nyah, Tak Do (arwah kakak aku yang ke-2, meninggal tahun 2007) dan
Tak Na (kakak ke-3) sibuk di dapur. Aku
tolong sikit-sikit sahaja (sesuailah dengan kedudukan aku sebagai anak
perempuan bongsu. Hihihihi). Lepas semua urusan dapur selesai, Tak Do dan
Tak Na sibuk pula menyediakan kuih-muih untuk dihidang. Sebab selalunya slepas Isyak orang-orang
surau akan turun takbir dari rumah ke rumah.
Rumah aku antara rumah yang awal dikunjungi Jemaah surau. Maka urusan dapur ini sebenarnya tidak tamat
selepas Maghrib tetapi akan selesai sehingga pukul 11 atau 12 malam. Masa inilah juga, aku, Man dan Bis akan
memasang pelita panjut di luar rumah.
Pelita panjut ini selalunya telah dipasang mulai 27 likur (malam 27
Ramadhan). Pelita ini asalnya dibuat
daripada buluh yang ditebuk dan diletakkan sumbu dan minyak tanah. Tapi apabila masa berubah, panjut turut
berubah kepada pelita minyak tanah.
Dipasang keliling rumah dengan tiang-tiang buluh. Tiang-tiang buluh ini pula selalunya
disediakan oleh arwah Cop (abang sulung yang telah pergi meninggalkan kami pada
Disember 1996) dan juga abang Din atau oleh Pak sendiri.
Ramdhan pergi dan datang silih
berganti saban tahun. Memori zaman
kanak-kanak meskipun berpuluh-puluh tahun ditinggalkan tidak mungkin akan
terhakis begitu sahaja. Rindunya pada
arwah emak dan Pak yang sentiasa berkorban untuk anak-anak walaupun dalam
susahnya mereka membesarkan aku adik-beradik.
Emak – bagi aku adalah wanita yang sangat hebat. Didikannya, budi bahasa dan tingkahlakunya,
tuturkatanya. Malah segala-galanya
tentang emak bagi aku sangat hebat. Emak
sangat menghormati Pak. Walaupun
kadang-kadang Pak sangat tegas, emak tidak pula melawan atau berkata
balas. Emak sifatnya sangat pemaaf dan
sangat penyimpan. Rahsia hidupnya (susah
dan senangnya) disimpan begitu kemas. Emak sebenarnya sangat kreatif. Pandai dalam banyak perkara. Susah hidupnya dari zaman muda namun, hatinya
sentiasa ikhlas dan redha. Pak –
pemimpin keluarga yang tegas tapi lembut dan penyayang. Sangat penyabar dan ikhlas. Dalam apa juga kerja buatnya Pak sangat
bersungguh-sungguh. Suaranya lunak
sehingga diangkat menjadi bilal masjid.
Sangat berseni dan jiwanya begitu halus sehingga boleh berbahasa kias
dan berpantun spontan. Ahhh…., begitu besar dan agungnya kasih kedua mereka
sehingga setiap datangnya Ramadhan, rindu kepada keduanya tidak pula menjadi
padam malahan semakin membesar. Salam
rindu buat keduanya. Al-Fatihan buat Bondaku Aminah dan Ayahandaku Mahmud. Kalin sentiasa kami kenangan dalam ingatan
dan doa!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan