Khamis, 8 Disember 2011

Menu dan Petua Untuk Pesakit Darah Tinggi

Hidangan Dielakkan
1. Nasi Beriani / Nasi Lemak / Nasi Goreng / Nasi Ayam
2. Mee Kari Mee/Meehon/ Kuey Teow Goreng
3. Roti canai/ telur/ Murtabak
4. Masak Rendang / Masak Goreng2 / Masak Lemak / Kari Bersantan / Ikan Masin
5. Kuih Bergoreng / Kuih Bersantan

Digalakkan
1. Nasi Putih / Kanji
2. Asam Laksa Mee / Meehoon @ KueyTeow Sup / Mee Rebus@Tomyam
3. Capati tanpa ghee / Tosai
4. Masak Tomyam / Ikan @ Ayam Bakar / Ikan Kukus / Masak Asam Pedas / Masak Tomato
5. Sandwich / Apam Tanpa Kelapa / Popiah Basah (tanpa udang / telur) / Kuih Kukus tanpa santan / Buah-buahan Segar

Minumlah air rebusan pokok Hempedu Bumi Pokok Cerita atau

Minumlah air rebusan daun Pokok Ati-ati atau

Makanlah biji buah Peria atau

Makanlah pucuk Pokok Pala sebagai ulam atau

Minumlah air rebusan Pokok Dukung Anak atau

Minum air rebusan taugeh seminggu sekali. Air dan taugeh hendaklah sama nisbahnya atau

Rebus daun pandan wangi secukupnya dengan dua gelas air. Biarkan hingga tinggal setengah gelas sahaja. Minum setiap pagi dan petang atau

Makanlah 3 ulas bawang putih mentah. Jika tidak tahan baunya,bolehlah direbus atau

Parutkan kunyit sebesar ibu jari. Perah airnya dan tambah dua sudu madu. Minum ramuan ini setiap pagi dan petang.
Ada beberapa cara tradisional untuk merawat penyakit Darah Tinggi (high blood ).

1-Rebus sedikit daun belimbing besi dgn 3 gelas air. biarkan air rebusan berubah menjadi kuning. Minum sebanyak 3 kali sehari.
2-Dapatkan akar pokok bakawali sepanjang lilitan perut anda. Kemudian kerat kecil2 dan keringkan. Makan selepas sarapan pagi. Selain itu, air rebusan juga boleh diminum. Amalkan setiap pagi.
3-Rebus pucuk betik sehingga mendidih.Kemudian minum air rebusan tersebut dan amalkan setiap hari. Inysa Allah , anda dapat melihat kesan dalam masa kurang sebulan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan